Unga kockar i köket

Matlagningskurs för de unga (ca. 9-12 år)

Den här kursen är inte aktuellt just nu,  men du kan anmäla ditt barn till andra typer av matlagning på Medborgarskolan vid Odenplan.

Premiär på “Unga kockar o köket” hade vi Lördag den 13:e oktober 2012.

Laura och Louise är engagerade i Slow Food Stockholm och lär ungdomarna att laga mat från grunden med ekologiska råvaror. Deltagarna kommer att gå hem med recept och inspiration att laga ett enkelt mellanmål och en vardagsmiddag till hela familjen.

Efter några övningar med sinnena i fokus lagas det mat och gruppen äter maten tillsammans. Precis som man behöver göra när man kommer hem hungrig ifrån skolan!

Kursledare
Laura De Maria, är en matentusiast bördig från norra Italien och engagerad i Slow Food Stockholm, med stor passion för det goda och genuina i livet, bjuder stora och små på italienska matupplevelser och trivsamt umgänge i köket. Laura håller kurser på Medborgarskolan om ost och italiensk mat förstås och gärna med barn och unga. Med tre egna små barn vet hon vad barn behöver. Senare i vår erbjuder Laura pastakurs och liten ostskola.

Louise Hjortenfalk var fram till nyligen bosatt i San Francisco och är utbildad nutritionist inom folkhälsan vid San Francisco State University. Nu bor hon i Stockholm och är aktiv som hälsopedagog inom företagshälsovården för Wallberghälsan i Skärholmen. I San Francisco arbetade hon som hälsoutvecklare och pedagog för skoldistriktet. Hon undervisade i matlagning och näringslära för barn och vuxna i alla åldrar och hade ofta skolträdgården som klassrum. Louise vill inspirera oss att njuta av välsmakande, nyttig och hållbar mat som gynnar vår kropp och minskar påverkan på miljön och klimatet.

Bra att veta 
Tipsa gärna vänner och bekanta. Detta är en kurs enbart för ungdomarna. Medlemmar i Slow Food Stockholm får bjuda en ung kock till ett rabatterat pris 550kr. (istället för 750). Skriv namnet av medlem i rutan “meddelande”  vid anmälning. Anmäl dig idag!

Känn dig alltid välkommen att kontakta mig om du vill veta mer.

Jag ser fram emot att träffa dig! :-)

 

 

Sorry, comments are closed for this post.

Lilla Ostskolan

Pecorino betydet fårost

Lilla_Ostskolan_12_laura_nuDen hårdosten har sitt ursprung i landskapet kring Rom, men numera tillverkas den till största delen på Sardinien. Huvudingrediensen är så klart fårmjölken, i vissa fall används lammlöpe istället för kalvlöpe. Lagringprocesser och tider varierar mycket, vissa lagras i grottor andra i asken eller halm till exempel.

För 1 kg Pecorino krävs 5 liter fårmjölk

(för 1 kg hårdost av komjölk krävs 10 liter)

Detta är tolfte inlägget i årets serie ”Lilla Ostskolan”.

Anno 2013: tretton mini-inlägg som kommer den 13:e i varje månad.

Detta är ett litet smakprov på vad som tas upp under mina  ostprovningar tillsammans med massa goda ostar från Italien. Jag hoppas att du tycker det är intressant och vill att jag anordnar en ostprovning åt dig/er.

Känn dig alltid välkommen att kontakta mig för mer information eller kommentera inlägget.

A presto

Laura

Slow Food Stockholm

Tack till alla glada deltagare!

Vad nöjd jag är med igår kväll: intressant som vanligt att lyssna på Mirco, gott och lärorikt att matcha delikatesserna med olika viner samt mycket trevligt att få träffa er igen. Jag hoppas att ni tycker det samma Stor tack till Guido och alla på Terrenos Vinotek för ett bra samarbete med Slow Food Stockholm…

På gång

Tack till alla glada deltagare!

Vad nöjd jag är med igår kväll: intressant som vanligt att lyssna på Mirco, gott och lärorikt att matcha delikatesserna med olika viner samt mycket trevligt att få träffa er igen. Jag hoppas att ni tycker det samma Stor tack till Guido och alla på Terrenos Vinotek för ett bra samarbete med Slow Food Stockholm…

Visste du att

Parmesan kanten

spicchio parmigiano con scrittePå Parmesan kanten finns märkningen ”Parmigiano Reggiano”, om du inte kan ser texten har du någon annan ost framför dig! Riktig Parmesan innehåller endast mjölk, salt och löpe. Kanten är ätbar, överblivna kanter kan användas som en naturlig smakförstärkare i soppor, köttfärssås eller buljong. Skrapa bara bort det yttersta lagret innan du använder den.