Slow Food Stockholm

slow_food

Jag har engagerat mig i Slow Food Stockholm och suttit i dess styrelse i fyra år, fram till maj 2015.

Slow Food är inte bara en organisation som arrangerar kulinariska träffar för sina medlemmar – rörelsen arbetar i allra högsta grad för att förändra hela livsmedelskedjan.

Alla är hjärtligt välkomna att bli medlemmar i Slow Food Stockholm gå in på deras hemsida.

 

Här är några exempel på aktiviteterna vi organiserade under 2011-2013

Terra Madre-dagen 10 december 2012 Över hela världen firar Slow Food-rörelsen Terra Madre-dagen samtidigt som man i Sverige delar ut nobelpris. Tanken med dagen är att slå ett slag för regionala mattraditioner och lokalt mathantverk. Slow Food Stockholm bjöd i år in det nationella nätverket Eldrimner, ett antal lokala producenter samt Slow Food Haga till ett gemensamt och välbesökt arrangemang på Brydlings i Åhlénshuset. Eldrimner presenterade en ny bok om svenska mathantverkare. Flera producenter sålde produkter och lunchgästerna på Brydlings fick förutom Slow Food-präglade maträtter även information om vår rörelse.

I slutet av oktober 2012 var det dags för konferensen Terra Madre och den stora matmässan Salone del Gusto i Turin, som arrangeras av Slow Food vartannat år. Till Terra Madre utsåg Slow Food Stockholm fyra representanter: Louise Hjortenfalk, Laura De Maria, Ulrika Brydling och Camilla Sparring.

17 mars 2012 hade vi en föreläsning i kombination med provsmakning med tema ost. Föreläsare Mirco Marconi, organiserad av Laura De Maria (jag). Under en eftermiddag/kväll gav Mirco ge oss fördjupade kunskaper om ost och om vilka drycker som passar till respektive typ av ost.

21 februari 2011 hade vi en föreläsning i kombination med provsmakning av många olika sorters choklad  med prof. Mirco Marconi (organiserad av mig) vi har fått veta allt om choklad och hur våra smaksinnen reagerar på olika typer av choklad – både mer exklusiv sådan och choklad som du hittar i snabbköpet.

24-25 augusti 2011 Master of Food-utbildning organiserad av Laura De Maria (jag). Ett drygt fyrtiotal deltagare smakade, luktade, lyssnade och lärde. Syftet var att deltagarna skulle upptäcka hur smak, lukt, känsel, syn och hörsel fungerar och samverkar när vi smakar på någonting. Genom att lära oss hur våra sinnen fungerar kan vi också bättre lära känna vår smak och därigenom förhöja upplevelsen av mat och dryck.

Kursen bestod av två tillfällen som i sin tur var uppdelade i tre delar: traditionell föreläsning, specifika övningar och en guidad provsmakning av olika produkter så som olja, ost, öl, te, choklad, vin och en blindprovning av 21 dofter.

Kursledare var Mirco Marconi, docent och lärare vid University of Gastronomics Sciences som är Slow Foods universitet i Pollenzo.

Under Terra Madre-dagen 10 december 2011, på Kulturhuset, slog vi ett slag för genuina svenska produkter som hotas av att försvinna av ekonomiska eller politiska skäl. Sammanhållande kraft under hela dagen var Ulrika Brydling. Hon bakade bland annat kalvdans gjord på ekologisk råmjölk som intresserade besökare fick provsmaka.

Bland övriga Slow Food-produkter fanns Upplandskubb, lättbrynt suovas och inte minst källarlagrad getost från Jämtland. Sameföreningen i Stockholm bjöd in till Samisk söndag, ett arrangemang som främjar samiska intressen och sprider kunskap om samiska förhållanden. Åsa Simma skådespelare, manusförfattare och dramaturg, bjöd på jojk och dikter. Därefter berättade Eva Wiklund om renen och det samiska kvalitetssigillet Renlycka, som garanterar kvalitetsprodukter från samebyar i Sverige.

Dagen avslutades med en ostprovning där pengarna oavkortat gick till Slow Foods projekt 1000 koloniträdgårdar till Afrika. Gert Andersson från Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri, och ordförande i Slow Food Jämtland, bjöd på bland annat källarlagrad getost, och berättade om Slow Foods arbete med Presidiaprodukter som syftar till att bevara och skydda arter, växtsorter och en unik matkultur.

 

Lilla Ostskolan

Hur förvarar jag …

Lilla_Ostskolna_6_laura_nu

Rätt förvarad håller Parmigiano Reggiano länge i kylskåpet. Vira plastfolie tätt kring osten, ju mindre kontakt med luften desto längre håller smaken. Dela större bitar (1kg) i mindre och se till att varje bit har en del av kanten kvar, eftersom den bevarar fuktigheten. Färskriven parmesan smakar bättre än den som man rev förra veckan 😉

Detta är sjätte inlägget i årets serie ”Lilla Ostskolan”.

Slow Food Stockholm

Tack till alla glada deltagare!

Vad nöjd jag är med igår kväll: intressant som vanligt att lyssna på Mirco, gott och lärorikt att matcha delikatesserna med olika viner samt mycket trevligt att få träffa er igen. Jag hoppas att ni tycker det samma Stor tack till Guido och alla på Terrenos Vinotek för ett bra samarbete med Slow Food Stockholm…

På gång

Tack till alla glada deltagare!

Vad nöjd jag är med igår kväll: intressant som vanligt att lyssna på Mirco, gott och lärorikt att matcha delikatesserna med olika viner samt mycket trevligt att få träffa er igen. Jag hoppas att ni tycker det samma Stor tack till Guido och alla på Terrenos Vinotek för ett bra samarbete med Slow Food Stockholm…

Visste du att

Parmesan, hur väljer …

… jag den äkta? På vakuum-förpackningar måste den här symbolen finnas, eventuellt med en annan bakgrundsfärg. Titta alltid på ostens kant när du köper lösvikt! Den ska vara märkt ”Parmigiano Reggiano”. Om osten blir godkänd efter 12 månaders lagring får den även en D.O.P. märkning. Ej godkända ostar får ej behålla märkningen ”Parmigiano Reggiano” på sidan. Läs mer på parmigiano-reggiano.it