Medborgarskolan

Matlagningskurser 2015

Samarbetet med medborgarskolan fortsätter för femte året i rad och mitt utbud av kurser blir större, roligt!

Om du klicka på länkarna kan du smidigt anmäla dig.

Hemlagad pasta med Laura!

“I kväll lagar vi tillsammans färsk god pasta med olika fyllningar, fomer och tillbehör. Förvänta dig ett familjärt umgänge i köket kombinerat med ny inspiration och en god italiensk pasta middag. I Stockholm på Hagagatan 23A”

 

Italienskt vegetariskt med Laura! (inte aktuellt denna terminen)

”Vi tillsammans lagar en vegetarisk flerrättsmeny, med olika förrätter, förstarätter och en efterrätt. Förvänta dig ett familjärt umgänge i köket kombinerat med ny inspiration och en god italiensk vegetarisk middag. Allt kommer att lagas från grunden, många av de ingredienser är ekologiska och säsongsanpassade. Tillsatser och konserveringsmedel är naturligvis icke välkomna! När allt är klart dukar vi fram det som har lagats och äter vi! I Stockholm påHagagatan 23A. ”

 

Barnen lagar lunch med Laura (inte aktuellt denna terminen)

“Barnen förbereder en enkel lunch med flera rätter, tillagat med ekologiska råvaror och italiensk inspiration. De provar sig fram bland smaker och dofter. Sedan kommer föräldrarna och äter tillsammans med småkockarna. Alla går hem mätta och belåtna.”

Här kan du läsa ett reportage om en av mina kurser med barn ur magasinet Solo Italia.

 

Unga kockar i köket – med Slowfood (inte aktuellt denna terminen)

“Laura och Louise är engagerade i Slow Food Stockholm och lär ungdomarna att laga mat från grunden med ekologiska råvaror. Deltagarna kommer att gå hem med recept och inspiration att laga ett enkelt mellanmål och en vardagsmiddag till hela familjen.

Efter några övningar med sinnena i fokus lagas ett enkelt mellanmål och en vardagsmiddag och äter man tillsammans. Precis som man behöver göra när man kommer hem hungrig ifrån skolan! På Hagagatan 23A Stockholm

I samarbete med nutritionisten  Luise Hjortenfalk.”

 

Lilla ostskolan – afterwork ! (inte aktuellt denna terminen)

”Vi smakar på 6–7 olika ostar, med tillbehör och vin, serverade med intressanta historier om olika ursprung och former. Smaka, lyssna och provsmaka olika ostar med passande tillbehör. Du får även praktiska tips för att kunna göra ett ännu mer medvetet val vad det gäller italienska ostar. Provsmakningen motsvarar en lätt middag med ett glas vin till. I Stockholm på Hagagatan 23A.”

Känn dig alltid välkommen att kontakta mig, eller att läsa vad som sägs och skrivs om mig.

Vill du se några bilder? Följ mig här: 

Ciao!

Lilla Ostskolan

Hur gör man ost?

Lilla_Ostskolan_10_laura_nuMan värmer upp mjölken (till nästan 40 grader) så att det börjar koagulera, dvs bilda små klumpar (av kaseinet). Sedan adderar man lite löpe så att klumparna bildas lite snabbare. Därefter separeras vätskan (vassle) från klumparna (ostmassa) och salt tillsätts till ostmassan (på olika sätt)

…och så gör man sedan flera tusen år tillbaka. Enkelt va?

Detta är tionde inlägget i årets serie ”Lilla Ostskolan”.

Anno 2013: tretton mini-inlägg som kommer den 13:e i varje månad.

Detta är ett litet smakprov på vad som tas upp under mina  ostprovningar tillsammans med massa goda ostar från Italien. Jag hoppas att du tycker det är intressant och vill att jag anordnar en ostprovning åt dig/er.

Känn dig alltid välkommen att kontakta mig för mer information eller kommentera inlägget.

A presto

Laura

Slow Food Stockholm

Tack till alla glada deltagare!

Vad nöjd jag är med igår kväll: intressant som vanligt att lyssna på Mirco, gott och lärorikt att matcha delikatesserna med olika viner samt mycket trevligt att få träffa er igen. Jag hoppas att ni tycker det samma Stor tack till Guido och alla på Terrenos Vinotek för ett bra samarbete med Slow Food Stockholm…

På gång

Tack till alla glada deltagare!

Vad nöjd jag är med igår kväll: intressant som vanligt att lyssna på Mirco, gott och lärorikt att matcha delikatesserna med olika viner samt mycket trevligt att få träffa er igen. Jag hoppas att ni tycker det samma Stor tack till Guido och alla på Terrenos Vinotek för ett bra samarbete med Slow Food Stockholm…

Visste du att

Parmesan kanten

spicchio parmigiano con scrittePå Parmesan kanten finns märkningen ”Parmigiano Reggiano”, om du inte kan ser texten har du någon annan ost framför dig! Riktig Parmesan innehåller endast mjölk, salt och löpe. Kanten är ätbar, överblivna kanter kan användas som en naturlig smakförstärkare i soppor, köttfärssås eller buljong. Skrapa bara bort det yttersta lagret innan du använder den.