Salone del Gusto 2012

…som delegat från Stockholm på matmässan Salone del Gusto 25-29 oktober 2012

I år är det dags igen för den internationella matmässan Salone del Gusto som sedan 1996 organiseras vartannat år i Torino (nära Slowfoods hemstad Bra och nära min hemstad Moncalieri :-))

Slow Food samlar även det internationella nätverket Terra Madre till en världskonferens på samma ställe. Tre av Slow Food Stockholms medlemmar reser ner som våra utvalda delegater: Ulrika Brydling, Louise Hjortenfalk samt jag själv, Laura De Maria. Sammanlagt är vi 2000 delegater från hela världen.

Hela mässan och konferensen är öppna för allmänheten, för alla som intresserar sig för god, ren och rättvis mat! Att besöka mässan är som en matresa genom hela världen: ca 1000 producenter från 130 länder ställer ut och presenterar bland annat 300 Presidia-produkter (dvs: Slow Food märkta produkter) samt 150 workshop och guidade provningar och 50 konferenser över de okända aspekterna av den maten vi äter varje dag.

WOW! Det kommer att vara en mycket intensiv och lärorik vecka! Det har varit jättesvårt att välja vilka i det stora utbudet, men jag fixade det :-)

Här kommer mina val:

Master of Food: ”Paste ripiene e timballi” Här lär man sig mer om tekniken att göra fylldpasta i olika formar. Fylldpasta var ett sätt att piffa upp kvarblivna middagar, visste du det?
Master of Food: ”I mille volti delle verdure” Här lär man sig hur man kan använda även de delarna av grönsakerna som brukar hamna i matavfallet. Man lär sig laga nya vegetariska buljonger, soppor m.m.
-Tre guidade provningar, workshop: ost, efterrätter från Piemonte och kaffe som huvudingrediens i efterrätten.  Mycket inspiration till mina nya kurser!
-Minst två konferenser: ”Hur mäter man kvalitet i maten” samt ”Slow Food, Daily Food”.
-Men även tre guidade provsmakningar av ursprungs betecknade produkter (DOP) från Italien och mycket mer.

Du kan följa med mig till Torino här:

 

Vad är Slow Food? Slow Food är en ideell rörelse som över hela världen arbetar för god, ren och rättvis mat. Vi vill skydda den biologiska och gastronomiska mångfalden. Vi värnar om hantverksmässig matproduktion och hållbar handel.

Slow Food vill sätta fokus på frågor som varifrån maten kommer som vi äter varje dag, hur den producerades, hur grönsakerna odlades, hur fiskarna fiskades och djuren sköttes. Vilken skillnad finns mellan traditionell och industriell producerad mat. Slow Food tror att det är möjligt att föda ALLA som lever på vår planet och det på ett bättre sätt än vad vi gör idag. För att göra detta behöver vi veta mer om naturen, för att kunna respektera dess balans, hur maten produceras och lokala traditioner bakom maten. Genom att välja det lokalt producerade och lyssna till små producenters kunskap och traditionella sätt att arbeta kan vi bevara en biologisk mångfald och vi kan revolutionera hela matproduktionen. Matens framtid är planetens och människornas framtid!


Vad är Terra Madre?  Terra Madre ett nätverk skapad av Slow Food som samlar matproducenter, bönder, fiskare, akademiker och andra människor som jobbar med mat från över 150 länder. Syftet är att uppnå en godare, renare och rättvisare mat!

Nyhet 2012:

-Priset ”Slow Pack” kommer att delas ut för att prisa den matförpackningen som är mest miljövänlig. På Salone del Gusto 2010 såg jag för första gången den nedbrytbara plasten som ”prasslar” och glänser lite mer är den vanliga som vi idag ofta ser runt de ekologiska äpplena.

Läs mer om matmässan här.

 

 

Sorry, comments are closed for this post.

Lilla Ostskolan

Vad är löpe?

Lilla_Ostskolan_11_laura_nuLöpe är ett enzym som gör att mjölken koagulerar och börjar sin omvandling till ost. Det enzymet finns i kalvens löpmage och gör att mjölken bryts ner till ostmassa. Samma mage är huvudingridiens i löpe. I den färdiga osten finns endast spår av löpe kvar, det mesta har runnit ut med vasslen under osttillverkningen.

Detta är elfte inlägget i årets serie ”Lilla Ostskolan”.

Anno 2013: tretton mini-inlägg som kommer den 13:e i varje månad.

Detta är ett litet smakprov på vad som tas upp under mina  ostprovningar tillsammans med massa goda ostar från Italien. Jag hoppas att du tycker det är intressant och vill att jag anordnar en ostprovning åt dig/er.

Känn dig alltid välkommen att kontakta mig för mer information eller kommentera inlägget.

A presto

Laura

Slow Food Stockholm

Tack till alla glada deltagare!

Vad nöjd jag är med igår kväll: intressant som vanligt att lyssna på Mirco, gott och lärorikt att matcha delikatesserna med olika viner samt mycket trevligt att få träffa er igen. Jag hoppas att ni tycker det samma Stor tack till Guido och alla på Terrenos Vinotek för ett bra samarbete med Slow Food Stockholm…

På gång

Tack till alla glada deltagare!

Vad nöjd jag är med igår kväll: intressant som vanligt att lyssna på Mirco, gott och lärorikt att matcha delikatesserna med olika viner samt mycket trevligt att få träffa er igen. Jag hoppas att ni tycker det samma Stor tack till Guido och alla på Terrenos Vinotek för ett bra samarbete med Slow Food Stockholm…

Visste du att

Hur väljer jag en äkta …

… italiensk produkt av kvalitet? När du ser den här symbolen på en förpackning är produkten (till exempel en ost) ursprungsbetecknad dvs att det är garanterat att hela processen, från råvaror till färdig produkt, äger rum i det lagstiftade ursprungsområdet och enligt traditionella metoder. D.O.P. Denominazione di Origine Protetta =Skyddad UrsprungsBeteckning.