italiensk ostprovning

Jag kommer till ditt kontor eller hem till dig med ost, tillbehör och allt jag behöver för kvällen, jag förbereder och sedan kan vi köra igång!  Jag brukar hålla på i ca. 90 minuter med ca. 6-7 ostar och tillbehör. Först pratar jag om hur osten blev till, varför, vilken skillnad finns mellan den ost som gjordes för flera hundra år sedan och den som görs idag, sedan går vi igenom ostarna som finns på tallriken. Fokus är på italienska ostar från hela landet, lite historia bakom de olika typerna, lagringstider, m.m
Är ni flera än 10 personer och vill ha viner till ostprovning? Då är ni välkomna att boka ett passande datum på Lilla Ost- och Vinskola på Terrenos Vinotek, Kungsholmen, för en ost- och vinprovning med två röster

Alla ostar som vi kommer att prova är riktiga hantverk, direktimporterade från Italien, i de flesta fall från små producenter. Provsmakningen motsvarar en lätt middag med ett glas vin till.

Känn dig alltid välkommen att kontakta mig, eller att läsa vad som sägs och skrivs om mig.

Vill du se några bilder? Följ mig här: 

Ciao!

Lilla Ostskolan

Grana Padano eller …

Lilla_Ostskolan_5A_laura_nu… Parmigiano Reggiano?

Båda är stora (30-40 kg/form) och vällagrade hårdostar från norra Italien med två olika symboler på etiketterna.

Grana Padano: innehåller ett konserveringsmedel – Lysozym (naturligt protein från ägg), lagrad i minst 9 månader, producerat i ett större distrikt än Parmigiano Reggiano. För 1 kg Grana Padano krävs 14 liter komjölk.

Lilla_Ostskolan_5_laura_nu

Parmigiano Reggiano (Parmesan): inga konserveringsmedel, 12 månader som minsta lagringstid.

För 1 kg Parmigiano Reggiano krävs 16 liter komjölk.

Detta är femte inlägget i årets serie ”Lilla Ostskolan”.

Slow Food Stockholm

Tack till alla glada deltagare!

Vad nöjd jag är med igår kväll: intressant som vanligt att lyssna på Mirco, gott och lärorikt att matcha delikatesserna med olika viner samt mycket trevligt att få träffa er igen. Jag hoppas att ni tycker det samma Stor tack till Guido och alla på Terrenos Vinotek för ett bra samarbete med Slow Food Stockholm…

På gång

Tack till alla glada deltagare!

Vad nöjd jag är med igår kväll: intressant som vanligt att lyssna på Mirco, gott och lärorikt att matcha delikatesserna med olika viner samt mycket trevligt att få träffa er igen. Jag hoppas att ni tycker det samma Stor tack till Guido och alla på Terrenos Vinotek för ett bra samarbete med Slow Food Stockholm…

Visste du att

Parmesan kanten

spicchio parmigiano con scrittePå Parmesan kanten finns märkningen ”Parmigiano Reggiano”, om du inte kan ser texten har du någon annan ost framför dig! Riktig Parmesan innehåller endast mjölk, salt och löpe. Kanten är ätbar, överblivna kanter kan användas som en naturlig smakförstärkare i soppor, köttfärssås eller buljong. Skrapa bara bort det yttersta lagret innan du använder den.