Allt om choklad

Allt du ville veta om choklad: en föreläsning om och provsmakning av choklad i Slow Food regi.

Den 11 februari 2011 blev det fullbokat, publiken var mycket intresserad av att lyssna på chokladens långa och fascinerande historia, om hur den produceras, om  olika sorters kakaoböner och om deras smaker. Vi fick smaka på ett 20-tal olika typer av choklad. Tyngdpunkten lag på mörk choklad producerad med olika sorter kakaobönor från de bästa plantagerna världen runt. Man smakade även på några klassiska italienska praliner som Gianduiotto samt svenska klassiker från Marabous traditionella mjölkchoklad till exklusiv kvalitetschoklad.

Kursledare var docent Mirco Marconi, professor på University of Gastronomic Sciences samt kursledare och regionansvarig på Slowfoods Master of Food i Regionen Emilia Romagna. Diplomerad sommelier med flerårig erfarenhet både som föreläsare och ledare av smakprovningar.

Föreläsningen hölls på engelska, allt material som presenteras var dock på svenska.  I efterhand var det möjligt att ladda ner materialet som visades från min hemsida www.laura.nu.

Vill du se lite av det som visades klicka här.

Känn dig välkommen att kontakta mig om du vill veta mer.

 

 

Sorry, comments are closed for this post.

Lilla Ostskolan

Mozzarella …

Lilla_Ostslola_2_Laura_nu…är den välkända färskosten av komjölk, från Apulien på Italiens klack. Under tillverkningen får ostmassan den karaktäristiska trådiga konsistensen som även är typisk för andra syditalienska ostar, så som Scamorza, Caciocavallo och Provola.

Namnet Mozzarella kommer från ”mozzare” som på italienska betyder ”skära av”, vilket man gör med pekfingret och tummen när man delar ostmassan i ”bollar”.

För 1 kilo mozzarella krävs  7 liter komjölk.

Detta är tredje inlägget i årets serie ”Lilla ostskolan”.

Slow Food Stockholm

Tack till alla glada deltagare!

Vad nöjd jag är med igår kväll: intressant som vanligt att lyssna på Mirco, gott och lärorikt att matcha delikatesserna med olika viner samt mycket trevligt att få träffa er igen. Jag hoppas att ni tycker det samma Stor tack till Guido och alla på Terrenos Vinotek för ett bra samarbete med Slow Food Stockholm…

På gång

Tack till alla glada deltagare!

Vad nöjd jag är med igår kväll: intressant som vanligt att lyssna på Mirco, gott och lärorikt att matcha delikatesserna med olika viner samt mycket trevligt att få träffa er igen. Jag hoppas att ni tycker det samma Stor tack till Guido och alla på Terrenos Vinotek för ett bra samarbete med Slow Food Stockholm…

Visste du att

Parmesan, hur väljer …

… jag den äkta? På vakuum-förpackningar måste den här symbolen finnas, eventuellt med en annan bakgrundsfärg. Titta alltid på ostens kant när du köper lösvikt! Den ska vara märkt ”Parmigiano Reggiano”. Om osten blir godkänd efter 12 månaders lagring får den även en D.O.P. märkning. Ej godkända ostar får ej behålla märkningen ”Parmigiano Reggiano” på sidan. Läs mer på parmigiano-reggiano.it