Allt om choklad

Allt du ville veta om choklad: en föreläsning om och provsmakning av choklad i Slow Food regi.

Den 11 februari 2011 blev det fullbokat, publiken var mycket intresserad av att lyssna på chokladens långa och fascinerande historia, om hur den produceras, om  olika sorters kakaoböner och om deras smaker. Vi fick smaka på ett 20-tal olika typer av choklad. Tyngdpunkten lag på mörk choklad producerad med olika sorter kakaobönor från de bästa plantagerna världen runt. Man smakade även på några klassiska italienska praliner som Gianduiotto samt svenska klassiker från Marabous traditionella mjölkchoklad till exklusiv kvalitetschoklad.

Kursledare var docent Mirco Marconi, professor på University of Gastronomic Sciences samt kursledare och regionansvarig på Slowfoods Master of Food i Regionen Emilia Romagna. Diplomerad sommelier med flerårig erfarenhet både som föreläsare och ledare av smakprovningar.

Föreläsningen hölls på engelska, allt material som presenteras var dock på svenska.  I efterhand var det möjligt att ladda ner materialet som visades från min hemsida www.laura.nu.

Vill du se lite av det som visades klicka här.

Känn dig välkommen att kontakta mig om du vill veta mer.

 

 

Sorry, comments are closed for this post.

Lilla Ostskolan

Grana Padano eller …

Lilla_Ostskolan_5A_laura_nu… Parmigiano Reggiano?

Båda är stora (30-40 kg/form) och vällagrade hårdostar från norra Italien med två olika symboler på etiketterna.

Grana Padano: innehåller ett konserveringsmedel – Lysozym (naturligt protein från ägg), lagrad i minst 9 månader, producerat i ett större distrikt än Parmigiano Reggiano. För 1 kg Grana Padano krävs 14 liter komjölk.

Lilla_Ostskolan_5_laura_nu

Parmigiano Reggiano (Parmesan): inga konserveringsmedel, 12 månader som minsta lagringstid.

För 1 kg Parmigiano Reggiano krävs 16 liter komjölk.

Detta är femte inlägget i årets serie ”Lilla Ostskolan”.

Slow Food Stockholm

Tack till alla glada deltagare!

Vad nöjd jag är med igår kväll: intressant som vanligt att lyssna på Mirco, gott och lärorikt att matcha delikatesserna med olika viner samt mycket trevligt att få träffa er igen. Jag hoppas att ni tycker det samma Stor tack till Guido och alla på Terrenos Vinotek för ett bra samarbete med Slow Food Stockholm…

På gång

Tack till alla glada deltagare!

Vad nöjd jag är med igår kväll: intressant som vanligt att lyssna på Mirco, gott och lärorikt att matcha delikatesserna med olika viner samt mycket trevligt att få träffa er igen. Jag hoppas att ni tycker det samma Stor tack till Guido och alla på Terrenos Vinotek för ett bra samarbete med Slow Food Stockholm…

Visste du att

Varför svettas man…

… när man äter något starkt? I smaklökarna finns en mängd olika receptorer som gör att vi kan uppfatta olika smaker och den typ av receptor som låter oss känna hetta i maten finns även i huden och gör att vi känner värme. I hjärnan blandas dessa två stimuli ihop och därför svettas vi när vi äter något starkt.